Centrul de informare Europe Direct Brasov

Europe Direct Brasov

Posibilități de pescuit pentru 2013-2014: creșteri modeste ale TAC pentru speciile de adâncime

Comisia propune, de asemenea, creșterea cu 20%, respectiv 5% a TAC pentru două stocuri de sabie neagră în apele occidentale (vestul Scoției/Irlanda).Și pentru aceste stocuri, avizele științifice arată modalitatea de a atinge MSY în 2015.Se propune ca TAC pentru restul stocurilor de sabie neagră și de grenadier de piatră să fie reduse sau menținute la același nivel.Adoptând o abordare de precauție, Comisia propune reducerea cu 20% a TAC pentru pagelul argintiu și mihalțul-de-mare albastru, deoarece starea de conservare a acestor stocuri nu este pe deplin evaluată.

Maria Damanaki, comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, a declarat în legătură cu acest subiect:„pentru a proteja pescuitul de adâncime, trebuie să urmăm recomandările științifice și să nu supraexploatăm aceste specii vulnerabile.Cu toate acestea, trei dintre stocuri par să fie pe calea către redresare și atingerea nivelurilor MSY.Obiectivul nostru de gestionare este clar:exploatarea sustenabilă pe termen lung a acestor stocuri”.

Cu doar două excepții, datele disponibile privind stocurile de adâncime sunt insuficiente pentru a le permite cercetătorilor să evalueze pe deplin starea acestora, atât în termeni de număr de pești, cât și din punctul de vedere al mortalității cauzate de pescuit.Cu toate acestea, avizele științifice s-au îmbunătățit, în special în ceea ce privește stocurile care oferă cele mai mari posibilități de pescuit.

Context

Pescuitul speciilor de adâncime este reglementat de Uniunea Europeană începând cu 2003 în termeni de capturi totale admisibile (TAC) per specii și zone și de efort de pescuit maxim desfășurat în Atlanticul de Nord-Est.

Speciile de adâncime sunt capturate în apele din afara zonelor de pescuit principale de pe platourile continentale.Acestea se află de-a lungul pantei continentale sau populează munții submarini.Cea mai mare parte a acestor specii au o creștere lentă și o durată lungă de viață, ceea ce le face deosebit de vulnerabile la pescuit.

Prin pescuitul de adâncime se obține aproximativ 1% din cantitatea de pește debarcată din Atlanticul de Nord-Est, însă unele comunități pescărești locale depind într-o anumită măsură de acest tip de pescuit.Capturile – și locurile de muncă din sector – se reduc în permanență, de mai mulți ani, din cauza epuizării stocurilor.

Propunerile Comisiei se bazează pe avizele științifice ale Consiliului Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES).

Comisia a propus recent un nou sistem de gestionare pentru pescuitul de adâncime pentru a asigura o mai bună protecție a stocurilor de pești de adâncime și a habitatelor acestora (a se vedea IP/12/813)

Pentru mai multe informații:

· Tabelul din anexă:prezentare generală a propunerii Comisiei pentru anii 2013 și 2014

· Harta zonelor de pescuit:http://ec.europa.eu/fisheries/documentation/publications/cfp_factsheets/fishing_areas_en.pdf

Sursa:Comisia Europeana – Comunicat de presa

Bruxelles, 9 octombrie 2012

Trimite catre retele sociale