Educatie si tineret in U.E
Informaţii referitoare la studii, formare profesională, voluntariat, schimburi de studenţi şi recunoaşterea calificărilor în UE.
Dacă vă mutaţi în altăţară a UEşi aveţi copii de vârstă şcolară, veţi avea nevoie de informaţii pentru agăsi şcoalapotrivită pentru ei:
ŞcoalăCum sunt şcolile din noua ţară? Există condiţii speciale pentru şcolarizarea copiilor care provin din altă ţară? Cum vor reuşi copiii dumneavoastră să urmeze cursurile dacănu vorbesc (încă) limba ţării gazdă?
Aflaţi mai multe:http://ec.europa.eu/youreurope/citizens/education/school/index_ro.htm?profile=0
UniversitateDacă intenţionaţi să mergeţi la o universitate dintr-o altăţară a UE, aveţi probabil o mulţime de întrebări. Cum mă pot înscrie? Cât durează cursurile? Ce taxe va trebui să plătesc? Cunoştinţele mele lingvistice sunt destul de bune?
Aflaţi mai multe: http://ec.europa.eu/youreurope/citizens/education/university/index_ro.htm?profile=0
StagiiStagiile au un rol important în dezvoltarea dumneavoastră profesională – cu atât mai mult dacă se desfăşoară în altăţară a UE, deoarece astfel puteţi învăţa o limbă străină sau dobândi competenţe noi.
Dacă intenţionaţi să vă stabiliţi într-un alt stat membru pentru a vă dezvolta competenţele profesionale, accesaţi linkurile de mai jos:
Sprijin financiar Asistenţă medicalăInformaţii utile:
Dreptul de şedere pentru studenţiDreptul de şedere pentru lucrătoriCercetătoriCa cercetător, puteţi avea în vedere posibilitatea de a lucra la o universitate sau la un institut de cercetare dintr-o altăţară a UEpentru a colabora cu cercetători străini sau pentru a participa la proiecte ştiinţifice relevante pentru specialitatea dumneavoastră.
Însă, cu siguranţă vă puneţi multe întrebări:
Cum potgăsi un post de cercetătorîntr-o altă ţară? Pot beneficia de obursă de cercetaredin partea ţării gazdă? Care sunt sursele de finanţare disponibile?
Dacă doriţi să lucraţi ca cercetător într-o altă ţară din UE, accesaţi linkurile de mai jos:
Burse şi locuri de muncă în domeniul cercetăriiRegimul fiscal aplicabil cercetătorilor care lucrează în străinătateAsigurarea de sănătate în cazul cercetătorilor care lucrează în străinătateInformaţii utile:
Dreptul de şedere pentru studenţiDreptul de şedere pentru lucrătoriVoluntariatActivităţile de voluntariat vă permit să ajutaţi comunităţile locale din ţara dumneavoastră sau din alte ţări, să dobândiţi noi competenţe şi să vă faceţi noi prieteni.
Serviciul european de voluntariat (SEV)vă oferă posibilitatea de a deveni voluntar în alte ţări din Europa sau din lume. SEV se adresează tuturor tinerilor între 18 şi 30 de ani. Activităţile nu sunt remunerate, însă toate costurile sunt acoperite.
Sunteţi gata să lucraţi ca voluntar în străinătate, pentru o perioadă cuprinsă între 2 şi 12 luni? Accesaţi linkurile de mai jos:
Punctul de pornireAm găsit un proiect. Ce urmează?2011 esteAnul european al voluntariatului. Cu această ocazie, vor fi organizate numeroase activităţi.
MAI MULTE INFORMATII: http://ec.europa.eu/youreurope/citizens/education/index_ro.htm