Centrul de informare Europe Direct Brasov

Europe Direct Brasov

Despre noi

Ce este EUROPE DIRECT ?

Începând din 2008, cetăţenii români au posibilitatea de a-si adresa întrebările privind Uniunea Europeană unor centre de informare specializate, finanţate de Comisia Europeană şi parte a Reţelei de Centre EUROPE DIRECT, existente în toate statele membre UE.
Reţeaua românească cuprindeain 2008 27 de centre de informare în întreaga ţară, ale căror structuri gazdă au fost selectate în urma unui apel pentru propuneri de proiecte desfăşurat în 2007. Structura gazdă a centrului Europe Direct Brasov este Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania- A.N.P.C.P.P.S. Romania. În anul 2008 în statele membre ale UE au funcţionat 475 de centre EUROPE DIRECT.

În perioada 2009-2012, noua reţea EUROPE DIRECT cuprinde 499 de centre, la nivel european.Reţeaua românească EUROPE DIRECTeste coordonată de Reprezentanţa Comisiei Europene în România şieste alcătuită în prezent din 31 de centre, 25 “vechi” membri – 6 noi centre, care vor asigura informarea cetăţenilor si comunicarea cu aceştia pe plan local, în următorii 4 ani.

Servicii EUROPE DIRECT

EUROPE DIRECT BRAŞOV furnizeaza un serviciu la nivel local adaptat necesităţilor locale care să permită publicului său să obţină informaţii, recomandări, asistenţă şi răspunsuri la întrebări legate de legislaţia, politicile, programele şi oportunităţile de finanţare ale Uniunii.

Obiective

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania- A.N.P.C.P.P.S. Romania, in calitate de organizatie gazda, lanseaza in luna martie Centrul de Informare Europe Direct Brasov. Proiectul este cofinantat de catre Comisia Europeana, Directoratul General pentru Comunicare, prin Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si face parte din Reteaua Europeana de Centre de Informare Europe Direct.

Obiectivul general al proiectului il constituie imbunatatirea nivelului de comunicare, facilitarea unei interactiuni directe intre cetateni si Comisia Europeana prin informarea activa si directa atat a populatiei, cu privire la activitatea si dezideratele organismelor europene si prin promovarea si sustinerea conceptului de cetatenie europeana activa, cat si a institutiilor europene, cu privire la modalitatea in care sunt percepute actiunile si activitatile lor de catre cetateni.

Obiective specifice:

Cresterea gradului de informare si educare a cetatenilor cu privire la politicile Uniunii Europene in perioada 2009-2012. Cresterea gradului de cunoastere a legislatiei la nivel european a cetatenilor din regiunea Brasovului si promovarea la nivel local a conceptului de cetatenie europeana activaOrganizarea de evenimente in unitatile de invatamant pentru promovarea in randul tinerilor a unei mentalitati europene active si pentru promovarea prioritatilor de comunicare ale Comisiei in perioada 2009-2012Organizarea de evenimente centrate pe nevoile de cunoastere ale comunitatii locale cu privire la Uniunea EuropeanaIn incinta Centrului Europe Direct Brasov, cetatenii vor putea consulta materiale despre Uniunea Europeana, vor putea solicita informatii si consultanta pe diverse teme europene si vor avea acces gratuit la Internet pentru a consulta site-uri specifice.

Centrul Europe Direct Braşov oferă următoarele servicii:

servicii de informare pe teme generale europene pentru toţi cetăţenii şi pe teme specializate pentru instituţii de învăţământ, ONG-uri şi persoane din mediul rural;servicii de networking în vederea diseminării informaţiei europene;servicii de colectare şi comunicare a reacţiilor de la nivel local la nivel de decizie;servicii de suport pentru Reprezentanţa Comisiei Europene din România.

Scopul EUROPE DIRECT

Scopul EUROPE DIRECT este diseminarea de informaţii despre politicile şi programele Uniunii Europene. Sub responsabilitatea structurii gazdă, centrul oferă un serviciu local care:

permite cetăţenilor să obţină informaţii, consultanţă, asistenţă şi răspunsuri la întrebări privind legislaţia, politicile, programele şi oportunităţile de finanţare ale Uniunii;le oferă acestora oportunitatea de a comunica instituţiilor UE reacţiile lor sub forma unor întrebări, opinii şi sugestii;permite Comisiei să îmbunătăţească transmiterea de informaţii exacte şi adaptate necesităţilor locale.se adresează, fără discriminare, tuturor cetăţenilor care căută informaţii privind oricare dintre domeniile de activitate ale instituţiilor Uniunii Europene.

Activitatea Centrului

Vizitand Centrul Europe Direct Brasov, puteti beneficia de:

Consultanta si asistenta in obtinerea de informatii specifice domeniului de activitate, respectiv informare europeana (legislatie, politici, programe etc.)Posibilitatea de consultare a materialelor si resurselor oferite de Centru, in format tiparit si electronicAcces gratuit la internet pentru obtinerea de informatii in domenii de activitate ale Uniunii Europene (legislatia UE, politici si programe, institutii europene, cetatenia europeana, oportunitati de finantare etc.)

Reteaua de informare EUROPE DIRECT ofera:

Un raspuns la toate întrebarile cetatenilor legate de politicile Uniunii Europene.Informatii practice cu privire la numeroase aspecte, cum ar fi demersurile necesare pentru recunoasterea studiilor sau modalitatile de introducere a unei plângeri împotriva produselor periculoase.Sustinere pentru proiecte de tip “retea”: ajutor pentru stabilirea de parteneriate transfrontaliereParticipare si organizare de evenimente: zile de informare, târguri, caravane, conferinte, etc.Numele, adresele si numerele de telefon ale organizatiilor la care pot face apel cetatenii.Informare pentru media locala pe teme europene si reactii la articole de presa eronate privind UE

MisiuneaEUROPE DIRECT Brasov este de a promova o cetăţenie europeană informată si activă, acestea constituind un prim punct de contact cu Uniunea pentru cetăţeni, prin faptul că oferă informaţii generale privind UE, surse de informare specializate, constientizează publicul şi promovează dezbaterea. În acelasi timp, centrele reprezintă interfaţa Comisiei cu cetăţenii la nivel local, prin direcţionarea reacţiilor acestora, cooperarea cu alţi vectori de informare activi şi sprijinirea reprezentanţelor în activităţile lor locale.

Astfel, EUROPE DIRECT BRASOV pune la dispozitie gratuit urmatoareleservicii:

Acces gratuit la paginile web ale institutiilor Uniunii Europene;Acces gratuit pentru apelarea 00 800 67891011;Copii gratuite ale publicatiilor si brosurilor cuprinzând informatie europeana, disponibile la sediul centrului;Consultanta pentru solutionarea problemelor concrete ivite în exercitarea drepturilor cetatenilor în Europa.

Centrul de Informare EUROPE DIRECT BRASOV functioneaza în cadrul organizatiei gazda: Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania, str. Munteniei nr. 8, 500209 Brasov.

Programul de functionare al centrului: 9.00 – 17.00

Program cu publicul: 10.00 – 17.00

Informatii pot fi obtinute zilnic sila telefon 0368-441158si sau 031/ 402.26.32

e-mail:office@europe-direct.ro sau http://brasov.europe-direct.ro/index.php/contact

Persoanele de contact sunt:

Gabriela Tudor– coordonator centru

Dana Vede– ofiter de informare

Trimite catre retele sociale