Centrul de informare Europe Direct Brasov

Europe Direct Brasov

Comisia Europeana

Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene, avand rolul de a intocmi proiecte de legi si de a monitoriza aplicarea acestora. Comisia este un organ al Comunitatilor Europene, independent de statele membre, avand deci un caracter cu adevarat supranational. Sediul Comisiei: Berlaymont, Bruxelles.

Comisarii europeni actioneaza exclusiv la dispozitia Uniunii si nu a tarilor de origine.

Comisarii sunt membri cu drepturi egale ai comisiei, reprezentand deciziile luate pe principiul colegial. Durata unui mandat este de 5 ani, inceputul si sfarsitul acestuia fiind corelate cu perioada legislativa a Parlamentului European. Limbile de lucru ale Comisiei sint – engleza, franceza si germana. In acest moment exista 27 de comisari, din care unul are functia de presedinte al Comisiei Europene.

Dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Nisa din 1 februarie 2003 fiecare stat membru al Uniunii Europene isi deleaga cate un comisar, caruia i se aloca o anumita sfera de competenta politica, care dupa posibilitati, trebuie sa corespunda cu autoritatea detinuta de statul membru in acel domeniu politic. Consiliul European numeste comisarii, dupa ce fiecare guvern national a propus pentru comisariat cate trei candidati. Dupa numirea acestora se solicita apoi acordul Parlamentului Uniunii Europene.

Comisia este motorul sistemului institutional al Comunitatii:

Avand dreptul de initiativa, Comisia intocmeste proiectele de legi, pe care le supune pentru adoptare Parlamentului si Consiliului. In comparatie cu organele de tip “agenda setter” intalnite in alte sistem politice, cum ar fi in cazul guvernului federal german, comisia poate oricand sa retraga orice initiativa legislativa care inca nu a fost adoptata definitiv de Consiliu.

In calitate de organ executiv Comisia asigura aplicarea legislatiei europene (directive, regulamente, decizii), executia bugetara si realizarea programelor adoptate de Consiliu si Parlament.

Impreuna cu Curtea Europeana de Justitie, Comisia Europeana verifica respectarea legislatiei comunitare.

In calitate de reprezentant legal al Comunitatii la nivel global, Comisia Europeana are dreptul de a negocia mai ales tratatele din domeniul comertului si colaborarii internationale.

Trimite catre retele sociale