2011 – Anul European al Voluntariatului
Ce înseamnă Anul European al Voluntariatului?
Anul 2011 a fost declarat Anul European al Activităţilor de Voluntariat care Promovează Cetăţenia Activă prin Decizia Consiliului Uniunii Europene Nr. 15658/09 din 24 noiembrie 2009, pe scurt Anul European al Voluntariatului 2011 (AEV 2011).
AEV2011 se va derula sub sloganul:
Oferă-te voluntar! Schimbă ceva!
Principalele argumente care au stat la baza acestei decizii bazate pe documente şi politici europene existente pot fi sumarizate astfel:
Încurajarea cetăţeniei active constituie un element cheie pentru consolidarea coeziunii şi pentru dezvoltarea democraţiei;Voluntariatul reprezintă una dintre componentele esenţiale ale cetăţeniei active şi democraţiei, care concretizează valori europene precum solidaritatea şi nediscriminarea şi care contribuie prin aceasta la dezvoltarea armonioasă a societăţilor europene;Activităţile de voluntariat constituie o experienţă bogată de învăţare, facilitează dezvoltarea de capacităţi şi competenţe sociale şi contribuie la solidaritate;Activităţile de voluntariat sunt benefice pentru voluntar ca individ, pentru comunităţi şi societate în întregul ei şi reprezintă un mod de a aborda nevoile şi provocările umane, sociale, intergeneraţionale şi de mediu.Scopul generalal anului european este acela de a încuraja şi sprijini – îndeosebi prin schimburile de experienţă si de bune practici – eforturile depuse de Comunitate, de statele membre, de autorităţile locale şi regionale pentru a crea la nivelul societăţii civile condiţii favorabile voluntariatului în Uniunea Europeană (UE) si pentru a spori vizibilitatea activităţilor de voluntariat în UE.
Obiectivele Anului European al Voluntariatului 2011
1. Depunerea de eforturi în favoarea creării unui mediu propice voluntariatului în UE – pentru a instaura voluntariatul ca parte din promovarea participării civice şi a activităţilor interpersonale într-un context comunitar şi pentru a înlătura obstacolele administrative şi juridice existente din calea activităţilor de voluntariat, după caz şi acolo unde este necesar;
2. Abilitarea organizatorilor de activităţi de voluntariat să amelioreze calitatea activităţilor de voluntariat – pentru a facilita activităţile de voluntariat şi a îi ajuta pe organizatori să pună în aplicare noi tipuri de activităţi de voluntariat şi pentru a încuraja activitatea în reţea, mobilitatea, cooperarea şi sinergiile din cadrul societăţii civile şi între aceasta şi alte sectoare într-un context comunitar;
3. Recunoaşterea activităţilor de voluntariat – pentru a încuraja stimularea adecvata a cetăţenilor, a societăţilor şi a organizaţiilor de promovare a voluntariatului şi a dobândi recunoaşterea voluntariatului la nivelul UE şi în statele membre de către responsabilii politici, organizaţiile societăţii civile, institutiile publice, sectorul educaţiei formale şi nonformale şi de către angajatori pentru aptitudinile şi competentele dobândite prin intermediul voluntariatului;
4. Creşterea gradului de sensibilizare cu privire la valoarea şi importanţa voluntariatului – pentru a spori gradul general de sensibilizare cu privire la importanţa voluntariatului ca o expresie a participării civice care contribuie la preocupările comune ale tuturor statelor membre, precum dezvoltarea armonioasă a societăţii şi coeziunea socială.
Anul European al Voluntariatului 2011 se va ghida după următorul principiu director: adeziunea, mobilizarea la scară largă şi participarea activă a societăţii civile şi a altor părţi interesate. Se va urmări corelarea acţiunilor dedicate AEV 2011 cu alte evenimente marcate pe parcursul anului 2011 cum sunt Anul Internaţional al Tineretului şi aniversarea a 10 ani de la Anul Internaţional al Voluntariatului marcat în 2001.
Anul European al Voluntariatului 2011 va avea trei niveluri de acţiune:
Nivelul european- care cuprinde acţiune de amploare la scara europeană organizată de instituţiile europene abilitate şi de Alianţa organizaţiilor societăţii civile;Nivelul naţional – care cuprinde acţiuni gestionate de organismele naţionale de coordonare desemnate de fiecare stat membru;Nivelul local- care cuprinde acţiuni iniţiate de organizaţii neguvernamentale, instituţii publice, instituţii de învăţământ, grupuri informale, companii şi alţi actori interesaţi să deruleze acţiuni sub egida AEV 2011.De ce să alegi voluntariatul? Pentru că sunt cel puțin 15 de răspunsuri pe care le-am găsit noi gândindu-ne la oportunitățile pe care le avem și care ne inspiră.
Principalele obiectivele ale Anului European al Voluntariatului urmăresc:
Principalele activități incluse pe agenda Anului European al Voluntariatului cuprind:
Ideea de a aduce voluntariatul pe agenda priorităților Comisiei Europene pentru anul 2011 a apărut încă din anul 2008, când în întreaga Europă a avut loc o campanie inițiată deCentrul European de Voluntariat(Centre Européen du Volontariat – CEV) în acest scop. În plus, anul 2011 marchează aniversarea a 10 ani de la Anul Internațional al Voluntariatului (International Year of Volunteers – IYV), celebrat în anul 2001, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite.
Conform unuistudiu Eurobarometrudin mai 2010, 3 din 10 europeni susțin că sunt implicați în mod activ ca voluntari. Există multe definiții și tradiții diferite privind activitatea de voluntariat; elementul comun al acestor activități constă în faptul că, indiferent de locul unde se adună oamenii pentru a se ajuta unii pe alții și pentru a-i sprijini pe cei aflați în dificultate, de acest lucru beneficiază atât societatea în ansamblu, cât și voluntarii. Prin intermediul voluntariatului, oamenii câștigă cunoștințe, își exersează abilitățile și își extind rețelele sociale, fapt ce poate conduce, adesea, la oportunități noi sau mai bune de angajare, precum și de dezvoltare socială și profesională.
Rolul instituțiilor europeneComisia Europeanăsprijină tinerii să participe la activitațile de voluntariat; prin intermediulServiciului European de Voluntariat, mii de adolescenți și tineri călătoresc în afara țărilor de origine pentru a preda și promova sensibilizarea culturală și pentru a dezvolta importante abilități pentru viată.
Un rol important în desemnarea anului 2011 Anul European al Voluntariatului l-a avutParlamentul European, care a sprijinit ideea recunoașterii și susținerii voluntariatului, ca formă de cetățenie activă la nivelul Europei. ODeclarație a Parlamentului European, prin care se solicită Comisiei Europene, instituția abilitată să ia decizia declarării anului 2011 Anul European al Voluntariatului, a fost inițiată de Euparlamentarul Marian Harkin. Acestă declarație a fost adoptată de către Parlamentul European, în data de 15 iulie 2008, cu 454 de semnături. Apelul a fost susținut atât de alte instituții europene, cât și de 17 rețele europene de organizații care lucrează cu voluntari. Inițiativa, coordonată de Centrul European de Voluntariat, își propunea să aducă voluntariatul în rândul priorităților de pe agenda europeană și, de asemenea, elaborarea unei politici coerente de încurajare și sprijinire a dezvoltării voluntariatului, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și la nivelul statelor membre. În sprijinul inițiativei au venit datele existente la nivel european, potrivit cărora 3 din 10 europeni sunt voluntari și 80% din populația Uniunii Europene consideră implicarea activă în viața socială drept crucială pentru democrație. În plus, Anul Internațional al Voluntariatului a demonstrat clar că atenția sporită a factorilor politici și decizionali asupra acestui subiect poate aduce contribuții importante în sensul creșterii interesului cetățenilor pentru voluntariat și al creșterii eforturilor de întărire a infrastructurii pentru voluntariat.
În cadrul Parlamentului European există un grup de interese pentru voluntariat foarte bine organizat, condus de Eurodeputatul Marian Harkin, care depune eforturi pentru facilitarea dialogului dintre deputații europeni și voluntari. Astfel, europarlamentarii păstrează o strânsă legătură cu reprezentanți naționali, pe care îi contactează pentru a obține informații despre ce se întâmplă în țara și în regiunea lor, pentru a afla cum se pot implica la nivel național. De asemenea, Parlamentul European colaborează activ cuAlianța Anului European al Voluntariatului 2011.
Alianța Anului European al Voluntariatului(European Year of Volunteer 2011 Alliance – EYV 2011 Alliance) este un grup informal deschis, care conține membri ai numeroase rețele europene active în voluntariat. Începând din anul 2007, Alianța Anului European al Voluntariatului și-a propus să lucreze, prin intermediul membrilor săi, la promovarea, organizarea și implementarea Anului European al Voluntariatului. Aceasta conține în prezent 35 de rețele europene care au împreună mai mult de 2000 de membri direcți și parteneri organizatori în Europa, dar și în alte continente, ajungând până la sute de mii de voluntari.
Link-uri utile
Site-ul oficial al AEV2011:www.europa.eu/volunteering
Serviciul European de Voluntariat:http://ec.europa.eu/youth/youth-in-action-programme/doc82_en.htm
Alianța Anului European al Voluntariatului 2011:www.eyv2011.eu
Centrul European de Voluntariat:http://www.cev.be/
Punctul Național de Coordonare al AEV2011 în România:www.eurocult.ro
Pagina Facebook a AEV2011:www.facebook.com/AEV2011